brein-groen-en-blauwbrein-zwart-wit
ria

Over Ria van Dinteren

Ria van Dinteren is organisatiekundige en onderwijskundige en gecertificeerd facilitator. Zij heeft zelf jaren gewerkt als leidinggevende en is thuis op inhoudelijke thema’s zoals leren op de werkplek en blijvende ontwikkeling. Sinds 2010 houdt zij zich bezig met de toepassingen van breinkennis in organisaties. Zij werkt als coach en begeleider van managementteams. Zij heeft diverse boeken over dit onderwerp op haar naam staan waaronder Brein@work dat in 2011 genomineerd is als managementboek van het jaar en het boek breinleiderschap. Ze heeft een eigen organisatieadviesbureau Breinwerk, is hoofdredacteur bij TVOO en maakt deel uit van het valorisatiepannel van de VU over de toepassingen van neurowetenschappelijk onderzoek.

Leiderschap voor mij

Toen ik 23 was startte mijn eerste leiderschapsklus. Best eng, als leidinggevende moest je vooral alles weten en richting bepalen. Inmiddels heb ik er diverse leiderschapsklussen opzitten. Bij mijn laatste klus was ik niet alleen eindverantwoordelijke maar diende er ook gereorganiseerd te worden. Mensen er uit, overplaatsen en het productportfolio moest op de schop. Een uitdaging dus. In de loop van de jaren is leiderschap veranderd. De leidinggevende is niet meer de enig verantwoordelijke, het draait meer en meer om het team. Om gespreid leiderschap waarin niet een persoon maar meer mensen weten waar het heengaat in de organisatie. Dit vraagt om delen en loslaten van de leidinggevende. En van de teamleden een pro-actieve houding. Een lerende mindset wordt meer en meer de norm voor het vergroten van leer- en innovatievermogen in de teams en de organisatie.

Over Afra Schipper

Afra is interim-manager, adviseur en procesbegeleider. Ze heeft 20 jaar ervaring in het vak van leren, waarvan 7 jaar in de rol van leidinggevende in het bedrijfsleven. Haar favoriete thema’s zijn: leiderschap en talentmanagement. Haar ervaring in de procesindustrie en in de recycling maakt dat ze scherp is op doel, bedoeling en effectiviteit. Het moet gewoon werken. Afra werkt als interim HRD manager, begeleidt teams en groepen in leiderschapstrajecten, coacht leidinggevenden en creëert events met als doel mensen en ideeën te verbinden, inhoud te bieden of inspiratie. Afra is opgeleid in procesbegeleiding, is geaccrediteerd Insights practicioner en schrijft een boek voor leiders over de verschilmakers in verandergesprekken.

Leiderschap voor mij

Terugkijkend op mijn jaren als leidinggevende, heb ik vooral geleerd dat jezelf kennen de basis vormt. Weten wie je bent, waarom je doet wat je doet, wat jouw stijl is en hoe dat in interactie met anderen daardoor soms even niet werkt of juist wel en hoe het beter kan. Ik heb mijn weg gevonden in het balanceren tussen organisatie- team en individueel belang.  Er waren veel momenten waarop ik me krachtig voelde omdat ik mijn team zag ontwikkelen, resultaten kon boeken, werkelijk iets kon toevoegen, ik de moed vond om ergens voor te staan. Er waren ook momenten waarop het niet lukte wat ik voor ogen had, ik me kwetsbaar voelde, ik twijfelde. In mijn rol als begeleider van leiders herken ik deze momenten en ondersteun bij het reflecteren erop om het vervolgens ‘werkbaar’ te krijgen.

Afra