Alle leiders zijn kaal

Alle leiders zijn van het mannelijke geslacht, ze weten precies wat ze willen en je ziet ze niet over het hoofd. Deze blog gaat over onzinnige aannames over leiders.

De vele kleuren van leiderschap

Hoe kan jij de diversiteit in leiderschap (h)erkennen? Dat antwoord kan ik niet geven. Ik zie wel vele kleuren van leiderschap door een leiderschapsprogramma dat ik bij een klant begeleid. Ik heb hier geleerd de tijd te nemen om ieder werkelijk te zien. Karel schudt bijvoorbeeld op de eerste dag enthousiast mijn hand alsof hij me al lange tijd kent. Op Herman stap ik zelf af nadat ik hem rustig heb laten binnenkomen. Mirjam vraagt me direct het hemd van het lijf en heeft al wat ideeën die ze met me deelt. Youssef verbaasde mij gisteren. Hij kwam op mij introvert en harmonieus over en blijft liever op de achtergrond. Totdat hij vertelde over een rapportagemethodiek. Het bleek dat hij 180 medewerkers zover had gekregen te werken met deze methodiek en zodoende de OR indirect had beïnvloed.

Kleur bekennen

Door het begeleiden van het leiderschapsprogramma begrijp ik beter dat ieder zijn kleur bekent op andere momenten. Ik zag de rust van Bas toen de groep onrustig werd. Hij knikte, zei dat we al een stap verder waren gekomen en deed een voorstel voor een vervolg. De juiste interventie op het juiste moment. Laura sloeg de spijker op de kop door op te merken: “Ik vind het gewoon heel lastig om in de wirwar van informatie te prioriteren en te starten”, zei ze. Een aantal andere deelnemers knikten. Ja, dat hadden zij ook. Het gesprek kreeg een andere wending.

Leiderschap is aanwezigheid en op de achtergrond durven blijven. Maar ook het voortouw nemen of juist een voorzet geven zodat anderen hun ruimte kunnen pakken. Het is kwetsbaar opstellen, vanuit inhoud opereren of visie. De Insights kleuren rood, geel, groen en blauw zijn daarin allemaal zichtbaar en zinvol.

Discussion

Comments (2)

    1. Graag gedaan! Meer weten over de ‘kleuren’ en leiderschap? Laat het me weten.

Comments are closed.