Leiderschap in verandering

Leiderschap en het brein, een mooie combinatie in de steeds sneller wordende wereld. Verandering lijkt de nieuwe norm te zijn. Organisaties die niet snel genoeg inspelen op de veranderingen in de wereld om en heen verdwijnen. Leiders spelen een cruciale rol. In deze blog vind je een aantal tips die je direct kunt gebruiken.

Voorbeelden  genoeg van bedrijven die het niet gered hebben. Een Amerikaans bedrijf van videobanden, Blockbuster, bijvoorbeeld dacht geen concurrentie te krijgen van de opkomende speler Netflix. Door te laat te reageren stevende het bedrijf af op een bankroet en bestaat het inmiddels niet meer.

Leidinggevenden hebben een centrale rol om de veranderingen te zien en vroegtijdig in te spelen op de wereld om hen heen. Dat kunnen ze natuurlijk niet alleen want ook de mensen in de organisatie zullen het vermogen moeten ontwikkelen om wendbaar te zijn en te veranderen indien nodig. Hoe doe je dat en wat kan breinkennis dan voor je doen. Met onderstaande tips kom je al een heel eind:

tip 1: Investeer in leren

Als je te laat reageert en in een keer nieuwe dingen moet gaan doen is dat lastiger dan wanneer je gewend bent om steeds te blijven leren. Dus stimuleer als leidinggevende (organisatie) dat dat mensen blijven leren. Verandering in het leren.

tip 2: Kijk niet alleen naar binnen maar ook naar buiten

Nieuwe ontwikkelingen komen onverwacht als je focus intern gericht is. Organiseer dus regelmatig bijeenkomsten met buiten en beweeg je in de markt. Sluit nieuwe ontwikkelingen niet uit maar bedenk of nieuwe technologie of het buitenland ook voor jouw bedrijf een kans betekent. Verandering van de business dus.

tip 3: Stimuleer een groeimindset

Jeanne Liedtka heeft in haar onderzoek naar groeimindset-leiders ontdekt dat de invloed van een groeimindset op een bedrijf uitmondt in meer innovatie en leren. Een groeimindset stimuleren kan door een systeem van taakroulatie bijvoorbeeld waardoor er meer zicht ontstaat op cross selling en innovatie. Verandering van taken.

tip 4: Zorg goed voor jezelf

Leiderschap vraagt om goede zelfzorg. Regelmatig aandacht voor het eigen lijf, bewegen en mindfulness (als je daar voor in bent) zorgt voor een gezond lijf en brein. Jouw voorbeeld zal anderen in de organisatie stimuleren om het zelfde te doen. Goede zelfzorg voorkomt burnouts en stress gerelateerde klachten. Verandering in jezelf.

 

 

Tags

brein · stress · zelfzorg